Γίγαντες Καστοριάς

Φασόλια Γίγαντες - Ελέφαντες Π.Γ.Ε. Καστοριάς

ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Στο ΒΔ τμήμα της Δ. Μακεδονίας και στο μεγάλο λεκανοπέδιο που εκτείνεται μεταξύ των οροσειρών Γράμμου, Τρικλαρίου και Βιτσίου βρίσκεται ο νομός Καστοριάς με ένα οροπέδιο, το μέσον του οποίου διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμων, όπου στις παρόχθιες περιοχές του καλλιεργείται το φασόλι γίγαντας - (Προστατευμένο Γεωργικό Είδος) αποκλειστικότητα της περιοχής αυτής. Η σύσταση των εδαφών - ελαφρώς όξινα με χαμηλό ασβέστιο, οι υδάτινοι όγκοι των πηγών του Αλιάκμονα αλλά και της λίμνης Ορεστιάδος, αλλά και το ήπιο ημι-ορεινό κλίμα της περιοχής, συμβάλλουν ενεργά στην παραγωγή αυτού του μοναδικού προϊόντος, που χαρακτηρίζεται από τον λεπτό φλοιό, τη βραστερότητα και τη γεύση του.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι γίγαντες αποτελούν όσπριο σύμμαχο έναντι των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Η μοναδική τους σύνθεση σε διαλυτές φυτικές ίνες τους καθιστά ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά όπλα για όλους εκείνους που προβληματίζονται με τη χοληστερόλη τους. Εντάξτε τους γίγαντες αλλά και τα άλλα όσπρια στη διατροφή σας και απολαύστε σημαντικά οφέλη υγείας αλλά και καλό κορεσμό, κάτι πολύ σημαντικό αν βρισκόσαστε σε προσπάθεια ελέγχου του βάρους σας. Για πολλά χρόνια τα όσπρια αποτελούσαν την σημαντικότερη πηγή πρωτεϊνών για τους ανθρώπους και κομμάτι της βασικής τροφής τους.
Eίναι άμεσα συνδεδεμένα με την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους, μιας και αποτελούσαν την πιο πλούσια πηγή πρωτεϊνών από οποιαδήποτε άλλη καλλιεργήσιμη τροφή, ιδιότητα που τα έκανε πολύτιμα και αναντικατάστατα σε εποχές που δεν υπήρχε κρέας σε αφθονία.

Σήμερα τα όσπρια συγκαταλέγονται στα μακροβιοτικά τρόφιμα δηλ. εκείνα που πρέπει να τρώμε συχνά αν θέλουμε να ζήσουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, ενώ βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη μεσογειακή πυραμίδα διατροφής.
Άλλη μια επιστημονική μελέτη ήρθε πρόσφατα να επιβεβαιώσει τη θετική δράση των οσπρίων στη διαχείριση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης! Μελέτη Καναδών επιστημόνων, έδειξε πως ημερήσια κατανάλωση 2 σερβιρισμάτων (150 γρ. ξηρών) οσπρίων, από τη γκάμα των φακών, των φασολιών, της φάβας και των ρεβιθιών, συνεισφέρουν ουσιαστικά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, ασκώντας έτσι σημαντικό καρδιοπροστατευτικό ρόλο!

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

🛒 Καλάθι Αγορών: Γίγαντες κρεμμύδια σέλινο καρότα γαρίφαλα σκόρδο ντοματάκια μαϊντανός
Θερμίδες 380 ανά μερίδα
YΛΙΚΑ
  • ½ κιλό φασόλια γίγαντες
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 5 γαρίφαλα
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο σέλινο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κιλό ώριμες φρέσκιες ντομάτες ή 2 κουτιά αποφλοιωμένα ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 80 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Μουσκεύουμε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα σε καθαρό νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα μισοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για ½ ώρα περίπου.Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό που έβρασαν.
Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με καθαρό νερό και προσθέτουμε τα γαρίφαλα, τα καρότα και το σέλινο. Βράζουμε τα φασόλια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό που έβρασαν.
Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να σοταριστεί ελαφρά. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και το σκόρδο. Ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και βράζουμε τη σάλτσα, μέχρι να δέσει και να μείνει μόνο με το λάδι της.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό. Αδειάζουμε τη σάλτσα επάνω στους γίγαντες και ανακατεύουμε. Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο στους 180 ºC για 1 ώρα περίπου. Εάν χρειάζεται κατά διαστήματα προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

ΑΡΧΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ agrino gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese