Σαντορίνη - Γαλάζια Απεραντωσύνη

1. Σαντορίνη - Ημεροβίγλι
2. Ημεροβίγλι - Κοντινή λήψη από Σκάρο
Ήταν απόγευμα ώρα τέσσερις. Ο ήλιος έλαμπε πάνω στη θάλασσα, τις πλαγιές των βουνών, στεφάνωνε την Οία και τα Φηρά με την ατέρμονη λάμψη του. Ζέστη κάποιοι στην αποβάθρα προς τον Άη Νικόλα είχαν ξαπλωθεί στην προκυμαία. Μόνο η Καλντέρα απέμενε τυλιγμένη στη μαύρη μελαγχολική της εμμονή δίπλα στα ακύμαντα βαθύχροα νερά. Στο μοναδικό καφέ της παραλίας ήπιαμε μια φάντα και καθίσαμε ατενίζοντας το γαλάζιο.

Γύρω τα χωριά στεφάνωναν τους ψηλούς λόφους του νησιού: Φηρά, Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλι, Οία -όλοι οι οικισμοί - χωριά του νησιού στη γαλήνια ησυχία απλωμένοι. Ήταν σα μια χείρα καλωσορίσματος που δινόταν εγκάρδια, φιλική στον επισκέπτη. Όλα δινόντουσαν σαν με την απλοχεριά ενός φιλόξενου, γενναιόδωρου οικοδεσπότη.

Μέσα στη μαγεία του απογεύματος που στραφτάλιζε στον ορίζοντα, ήταν αρκετό και μόνο το βλέμμα μας που αναπαυόταν στο ήρεμο και συνάμα βασανισμένο τοπίο. Η Καλντέρα έστεκε μπροστά μας σιωπηλή και εχθρική ενώ γύρω τα απόκρημνα χωριά ύψωναν το μεγαλείο τους μέσα στο κύκλο που έκανε η θάλασσα καθώς απλωνόταν στα ριζά τους. Ένας κύκλος σιωπηλής συνενοχής και συνάμα ανύψωσης προς τη δόξα που σώζει και αναγεννά.
Αυτή ήταν η Καλντέρα και το σιωπηλό λιμάνι των Φηρών ολόγυρα στο πέλαγος και τη σιωπή.
Ανεβαίνοντας στα Φηρά, η θέα στον γαλάζιο ορίζοντα καθορίζεται κυρίως από τον μαύρο όγκο της Καλντέρας - η ορατή επιφάνεια του βυθισμένου τμήματος που σχίστηκε κατά την έκρηξη του ηφαιστείου. Η πρόσβαση στα Φηρά γίνεται με τελεφερίκ σε 3 λεπτά.

Από τα Φηρά οδικώς πηγαίνεις στο Φηροστεφάνι (1.5χλμ) - όπου και το Μοναστήρι του Άη-Νικόλα με την εκκλησία με τον μπλε τούρλο, το Ημεροβίγλι (3χλμ) το υψηλότερο σημείο της Καλντέρας / 300 μ από τη θάλασσα,  την Οία, (11χλμ) - όλα χωριά κρεμασμένα στο φρύδι του κομμένου απ' το ηφαίστειο νησιού.

Μην παραλείψει κανείς να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του χώρου των ανασκαφών Μαρινάτου στο Ακρωτήρι. Η πρόσβαση γίνεται με καΐκι από το θαλάσσιο χώρο της Καλντέρας. βλέπε Χάρτη
Ο καθηγητής Μαρινάτος δεν ζει - (έχασε τη ζωή του στο χώρο των ανασκαφών Ακρωτηρίου Σαντορίνης/ 1974) αλλά το έργο του συνεχίζεται από την Αρχαιολογική Εταιρεία.
φωτό (1. 2.) Αρχική πηγή
περισσότερα για Σαντορίνη
View of Imerovigli from Skaros
Ημεροβίγλι - Θέα από Σκάρο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις