Στο τέλος της γης στην άκρη της θάλασσας

"Σαν πας στη Καλαμάτα και 'ρθεις με το καλό, φέρε μου ένα μαντήλι που να 'ναι καλαματιανό"...
Μεσσηνία - Μεθώνη
Έτσι αρχίζει το παραδοσιακό τραγούδι Καλαματιανός με τον χορευτή να σέρνει το χορό πηδώντας κι ανεμίζοντας το μεταξωτό μαντήλι. Μαζί με τον πασίγνωστο χορό, τα τοπικά προϊόντα - το λάδι, τις χοντρές μαύρες ελιές, τις σταφίδες, το παστέλι, τα σύκα, το μέλι - η Καλαμάτα, τρίτη σε μέγεθος πόλη της Πελοποννήσου (μετά την Πάτρα / ν. Αχαΐας και τον Πύργο / ν. Ηλείας), είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για ταξίδι στην Ελλάδα.

Ταΰγετος - ποταμός Νέδοντας - Καλαμάτα
Τα αξιοθέατα είναι πολλά γύρω από την όμορφη πόλη που προς Β.Α στεφανώνεται από μια από τις κορφές του Ταΰγετου, προς Β.Δ από τις οροσειρές της Αρκαδίας,και τον ποταμό Νέδοντα προς νότο βρέχεται από τα κρυστάλλινα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου - με μια παραλία από τις μακρύτερες της Πελοποννησιακής Χερσονήσου.

Στα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου - στα όρια με τον Κυπαρισσιακό, βρίσκεται και το γνωστό σύμπλεγμα από τα τρία νησάκια - (Σύμπλεγμα Μεσσηνιακών Οινουσσών) - Σαπιέντζα, Σχίζα - όπου και τα βαθύτερα νερά της Μεσογείου (5.121 μ.) καθώς επίσης λίγο δεξιότερα, και το μικροσκοπικό νησάκι - η Θεγανούσσα (Βενέτικο) απέναντι από την Κορώνη.
Τέσσερα είναι τα μέρη ορόσημα στα τρία πόδια της Πελοποννήσου: Πρώτα η Μονεμβασία στον Αργολικό κόλπο, μετά το Γύθειο στο Λακωνικό, μετά η Μεθώνη στο Μεσσηνιακό κόλπο, στο ακριανό πόδι - τέλος η Κορώνη, όπου συνεχίζει ο δρόμος με θέα στον Κυπαρισιακό κόλπο, στο Ιόνιο.

Σπήλαιο Δυρού Μεσσηνιακή Μάνη
Πολλές εκδρομές προσφέρονται με ορμητήριο την Καλαμάτα. Η Μάνη με τα πέτρινα αρχοντόσπιτα, το περίφημο σπήλαιο του Δυρού, ο Μυστράς με τη βυζαντινά ερείπια και την βυζαντινή εκκλησία, τα γραφικά λιμανάκια των γραφικών παραθαλάσσιων κωμοπόλεων Μεθώνη και Κορώνη με τα βυζαντινά τους Κάστρα να δεσπόζουν στις κορφές των απαλών πλαγιών καθώς σβήνουν στη θάλασσα.Ο ποταμός Νέδοντας είναι ένας προορισμός με φυσιολατρικό ενδιαφέρον με τους καταρράκτες μέσα στην καταπράσινη βλάστηση του Ταϋγέτου.

Η Καλαμάτα συνδέεται με το λιμάνι της με το παραδοσιακό τρενάκι σε απόσταση λίγων μόνων λεπτών και στη διάθεση της έχει και τις υπηρεσίες του πολυτελούς ξενοδοχείου Φιλοξενία με την ιδιωτική παραλία των 300 μέτρων, το εστιατόριο με τα τοπικά εδέσματα και τις κούρες του Spa.

Στον τομέα των αξιοθέατων υπάρχουν μέσα στην πόλη, Δημοτική Πινακοθήκη, Αρχαιολογικό παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη καθώς επίσης και Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Στο Μοναστήρι των Καλογραιών υφαίνονται τα γνωστά μεταξωτά μαντήλια, επίσης αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες των Αγίων Αποστόλων και της Υπαπαντής (Εξαγνισμός Θεοτόκου) - βυζαντινά κτίσματα και τα τρία. Στην πόλη δεσπόζει το Κάστρο των Βιλλεαρδουίνων (Ville-hardouin castle) - κορυφαίο κτίσμα της Ενετοκρατίας.

Η πεδιάδα της Μεσσηνίας οριοθετείται προς βορρά, από το όρος Νόμια (κορυφή Τετράζι 1500 μ.), προς δυσμάς από την οροσειρά της Κυπαρισσίας με ψηλότερη κορφή στα 1550 μ. - δυτική συνέχεια της οροσειράς που σχηματίζει τη Ν.Δ πλευρά του Μοριά - με ψηλότερη κορφή το Λυκόδιμο (950 μ.) του βουνού Μαθιά απ' όπου ξεκινά η δυτική άκρη της οροσειράς του Ταΰγετου.

🎥 Σχετικό post Η ζωή στη Μάνη - στην ταινία του Richard Linklater, εδώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ψηλά Τακούνια

Κέικ Μαρμπρέ

Σαλάτα Caprese