Στην άκρη της Μεσογείου

Μινωικά Ανάκτορα -  Κνωσός
Μινώταυρος - Ηράκλειο - Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφήνοντας πίσω τη Σαντορίνη με κατεύθυνση προς το Νότο - τη ΝΑ άκρη της Μεσογείου, μέσα στην απέραντη θάλασσα η λαχτάρα να αντικρίσεις τη Κρήτη μεγαλώνει. Μπροστά σου για ώρες ατέλειωτες η θάλασσα - άλλοτε ήρεμη άλλοτε τρικυμισμένη και μερικοί γλάροι που το ακολουθούν μπερδεύοντας τις χαμηλές τους πτήσεις με τον καπνό από το φουγάρο του.
Ουρανός θάλασσα εναλλάσσονται στο βλέμμα, σύννεφα λευκά που ταξιδεύουν... κάποιες φορές γίνονται μολυβιά και τότε αρχίζει η τρικυμία...

Προς το απομεσήμερο - απόσταση 160 χλμ νοτίως της  ελληνικής ηπειρωτικής χώρας, αρχίζουν να διακρίνονται οι βουνοκορφές των Λευκών-Ορέων με την υψηλότερη - τον Ψηλορείτη (2456 μ), υπερήφανα για το έδαφος που πατούν. Η είσοδος στο λιμάνι του Ηρακλείου είναι επιβλητική και αργή. Τα παλιά τείχη του λιμανιού με το Ενετικό φρούριο, η πρώτη εικόνα.

Μετά, αφήνοντας τη κεντρική λεωφόρο του λιμανιού όπου και η έξοδος από το λιμάνι, ο ανηφορικός δρόμος γεμάτος μαγαζάκια με τοπικές πραμάτειες που βγάζει στη πλατεία με το Λιοντάρια - μια από τις κεντρικές της πόλης, όπου και το συντριβάνι με τα λιοντάρια με τις καφετέριες να το περιβάλουν με εξέχουσα προτίμηση για τις παραγγελίες, την ονομαστή μπουγάτσα με το τραγανό φύλλο και την αφράτη κρέμα.

Τριγύρω μαγαζιά, με όλα τα είδη, φαρμακεία, περίπτερα, ακόμη περισσότερο ξαφνιάζει το παζάρι όπου πωλούνται είδη σπιτιού, μαστορέματος κλπ. Κοντά και η μεγάλη πλατεία "Ελευθερίας" που κατά τον Γιώργο. Παπανδρέου - γνωστός και ως "Γέρος της Δημοκρατίας" που έλεγε με τη γνωστή του ρητορική τέχνη, ότι "όποιος τη γεμίσει, χρίζεται Πρωθυπουργός"! που απλώνεται στην άκρη της προκυμαίας με πλήθος και 'κει καφενείων, ζαχαροπλαστείων - σύγχρονο κέντρο της πόλης εν αντιθέσει με τα παραδοσιακά "Λιοντάρια".

Από το Ηράκλειο - πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και όλης της Κρήτης κατάγονται πλείστοι συγγραφείς και εξ αυτού αρμόζει να ονομάζεται και πνευματικό κέντρο της Κρήτης. Ο Νίκος Καζαντζάκης, η σύζυγος του Ελένη και η αδελφή της γνωστή συγγραφεύς Έλλη Αλεξίου,καθώς και η Λιλή Ζωγράφου, υπήρξαν γνωστοί Ηρακλειώτες.

Αυτό είναι το πρώτο σε πρόσβαση κέντρο της Κρήτης - 5ο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια (Άλλα λιμάνια είναι των Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Σητείας). Από 'κει οι τουρίστες σε απόσταση 5 χλμ νοτίως του Ηρακλείου θα επισκεφθούν την Κνωσό και τη Φαιστό ονομαστές πόλεις του Μινωικού πολιτισμού (3000-1400 π.Χ). Η Κνωσός ανακαλύφθηκε το 1870 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό.

Οι εκσκαφές έγιναν από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή και κράτησαν 30 χρόνια. Χάριν στον αρχαιολόγο Sir Arthur Evans ήρθαν στο φως ολόκληρα τμήματα από τα θαμμένα Μινωικά ανάκτορα με κάποια μέρη τους σχεδόν ανέπαφα από τις φθορές του χρόνου. Κατά τη Μυθολογία ο Μίνως ήταν γιος του Δία και της Ευρώπης όμως και βασιλιάς του Κνωσού και όπως όλα κατατείνουν το Μίνως ήταν το όνομα όλων των βασιλέων - ηγεμόνων της Κρήτης.

Ο "Πρίγκηπας με τα Κρίνα" είναι ονομαστή τοιχογραφία που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σήμερα καθώς και η "Παριζιάνα" - μέρος τοιχογραφίας που ονομάσθηκε έτσι από τον Arthur Evans το 1903 - εποχή που τη βρήκε.
Το πορφυρό χρώμα των κιόνων του ανακτόρου της Κνωσού εντυπωσιάζει με την απόχρωση και την ένταση του χρώματος, καθώς και με τους λείους ευθύγραμμους κίονες του - στεφανωμένους με κυκλικά μαύρα με κίτρινο κιονόκρανα.
Crete Info

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις